arrow

klanten waarderen ons met een 9.6 uit 237 beoordelingen!

Vraag een adviesgesprek aan »
image1-17-5
Apparatuur, Keukenindeling, L-keuken, G-keuken • 21 min leestijd

5 tips voor een goede keukenindeling

Keukencoach Jessica Renders - gepubliceerd op 27 augustus 2019

Wat is er nou leuker dan zelf je eigen keuken samenstellen? In dit blog heb ik voor jou de 5 keuken-ontwerp-tips opgeschreven die je gegarandeerd zullen helpen bij het realiseren van jouw droomkeuken!

image1-17-5Foto: Häcker keuken Lotus Grafiet

1 – Wat is de beste keukenopstelling voor je keukenruimte?

De beste keukenopstelling hangt naast de beschikbare ruimte ook samen met de wensen die je zelf hebt en terug wil zien in de nieuwe keuken. Wil je de ruimte zoveel mogelijk benutten voor koken en voorbereiden of heb je liever een bar waar gezellig omheen gehangen wordt. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk!

Ook de wensen op het vlak van keukenapparatuur spelen een rol bij de keukenindeling. Wanneer je bijvoorbeeld een grote koelkast wilt inpassen, ontkom je niet aan een hoge kast.

image2-19-4

Hieronder staan de meest bekende keukenvormen op een rijtje:

Rechte keukenopstelling

Het grote voordeel van een rechte keuken is dat ze al snel in een kleine keukenruimte past en deze ook optimaal benut. Compact en compleet, daar ga je voor!

L-vormige keuken

De populaire L-keuken of hoekkeuken biedt meer kastruimte en meer werkruimte op het werkblad dan de rechte keuken. Bij genoeg ruimte zou je ook over een kookeiland in de L-vorm keuken kunnen denken, inplaats van een eethoek.

 U-vormige keuken

Drie zijden aan keuken, dat is volop opbergruimte en werkblad voor de voorbereiding van de gerechten. Een U-keuken is een feestje om naar eigen inzicht in te delen! Langs de derde poot van de U-vorm kun je een bar maken om samen lekker aan te chillen.

Keukeneiland

Keukeneiland is de algemene benaming voor alle eiland types in de keuken. Het eiland is een geheel vrijstaand keukenblok in de ruimte. Ik noem ze even: het kookeiland heeft een kookplaat. Op een spoeleiland kun je de vaat spoelen. Een werkeiland heeft veel ruimte waarop je het eten kunt voorbereiden, maar ook heerlijk aan kunt zitten. Een schiereiland staat met één kant tegen de muur. In combinatie met de verschillende keuken vormen, zijn er ongelooflijk veel variaties mogelijk.

Parallel keukenopstelling

In een parallel keuken zie je vaak een hoge kastenwand voor alle inbouwapparatuur met daar tegenover een keukeneiland met kookplaat en spoelbak. Je kijkt zo de woonkamer in en mist zo niks van de gesprekken.

2 – Wat zijn de ergernissen in de huidige keuken?

Het grote voordeel van zelf een nieuwe keuken ontwerpen is dat je gelijk de problemen uit de oude keuken kunt oplossen. Bedenk voor het samenstellen wat er fout gaat in jouw bestaande keuken en fix het in het nieuwe keukenontwerp.

Grootste keuken ergernissen - Komen ze bekend voor?

 • Te weinig opbergruimte in de keuken.
 • Te veel meters lopen. De routing in de keuken is niet goed.
 • Deurtjes die afhangen, speling hebben en waar het folie aan de voorzijde is gaan loslaten.
 • Deuren die elkaar raken bij het openen.
 • Een beschadigd en gedateerd werkblad.
 • Wiebelende kraan.
 • Te kleine koelkast, vriesgedeelte en oven.
 • Hoofd stoten tegen de afzuigkap, die ook niet goed afzuigt.
 • Afzuigkap en koelkast maken te veel lawaai in de open keuken.
 • etc.

image3-21-3Foto: Danielle Alvarado, Unsplash.com

3 – Hoe maak je de keuken makkelijk in het gebruik?

Een woord dat je vaak voorbij ziet komen in de blogs over keukenplanning is: ergonomie. Omdat de keuken een echte werkplek is, zijn gebruiksvriendelijkheid en veiligheid belangrijke topics bij de indeling van een nieuwe keuken. Je moet hierbij denken aan:

De werkdriehoek in de keuken

Wanneer je de koelkast, spoelbak en kookplaat zo dicht mogelijk bij elkaar plaatst hou je de loopafstanden kort. 

Is de kok linkshandig of rechtshandig?

Wist je dat de indeling in 5 keukenzones (koken, voorbereiden, spoelen, opbergruimte en voorraad) bij een linkshandige gebruiker volledig omgekeerd is ten opzichte van een rechtshandige keuken?  

Voldoende en handige opbergruimte

Naast een slimme lade indeling, kan het plaatsen van een Le Mans hoekkast of kast met draaiplateau de moeilijk bereikbare ruimte optimaal benutten.

Hoogte en diepte werkblad

Het is aan te raden om de hoogte van het aanrechtblad af te laten hangen van de lengte van de chef. Bedenk daarbij ook goed dat bij langere armen het werkblad wat dieper dient te liggen.

Inbouwapparatuur op maat

Het is natuurlijk ideaal als je niet steeds hoeft te bukken bij het in- en uitruimen van de vaatwasser of half in de oven moet kruipen om er een gloeiend heet gerecht uit te tillen. Wanneer je zelf je keuken ontwerpt kun je dus ook de inbouwapparatuur op de gewenste hoogte plaatsen.

image4-23-1Foto: Rawpixel, Pixabay.com

4 – Wat ga je doen in de keuken?

Wat zijn jouw plannen met de nieuwe keuken? Maak je beperkt gebruik van je keuken of is de keuken je lust en je leven? Deze vragen zijn niet alleen belangrijk voor de keukenindeling, maar ook voor de keuze van keukenapparatuur.

Ik geef je 3 voorbeelden:

De keuken omdat het moet, de zogenaamde ‘Ping’ keuken.

Denk hierbij aan mensen met een druk leven die een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron plaatsen en in het weekend misschien een eitje bakken. Een simpele rechte keuken met daarin een koelkast, spoelbak en een kleine inductiekookplaat boven een combimagnetron (magnetron met ovenfunctie voor de afbakbroodjes), werkt uitstekend! Misschien nog een losstaande Airfryer voor de diepvriessnacks en frietjes.

De dagelijkse keuken

Je bent iedere dag aan het koken en bakken voor jezelf en je gezin.  Voor de  voorbereiding van de gerechten heb je de nodige aanrecht-ruimte nodig. In de vaatwasser kan alles geplaatst worden wat je vies hebt gemaakt voor en tijdens het koken. Na het eten wordt het samen met de vaat gewassen. In een bakoven met magnetronfunctie ben je flexibel in het bakken, ontdooien en opwarmen. Een L-keuken, parallel keuken, keukeneiland of U-keuken bieden daarvoor de ruimte.

De hobbykok keuken

Als je het over ruimte hebt: in een semi-professionele keuken wordt uitgebreid gekookt voor familie en vrienden en daar heb je ruimte en apparatuur voor nodig! Voor een goede mise-en-place kun je alle extra meters werkblad wel gebruiken zoals in een U-keuken met kookeiland.  In een L-keuken met vrijstaande apparaten-wand voor o.a. een oven, extra stoomoven, wijnkoelkast en koelvriescombinatie, heeft de hobbykok alle ruimte en mogelijkheden om zijn passie voor eten te delen.

5 – Hoe belangrijk is de kwaliteit van de keuken voor je?

Dit klinkt misschien als een rare vraag, maar het is toch van belang om na te gaan hoe belangrijk de kwaliteit van de keuken voor je is. Hoe actief jij in de keuken bent kan uitmaken in wat je nodig hebt in de keuken, en wat je van je keuken verlangt. 

Een paar voorbeelden:

 • Wanneer je verwacht dat er amper in de keuken gekookt wordt en je geen waarde hecht aan bepaalde merken kun je prima uit de voeten met een basiskeuken. Zo bespaar je een flinke smak geld!

 • Een studentenkeuken wordt intensief ge(mis)bruikt. Deze moet tegen een stootje kunnen maar mag in functionaliteit eenvoudig zijn.
 • De echte hobbykok wil een A-merk keuken met granieten werkblad en topsegment keukenapparatuur. Er worden vele uren doorgebracht in de keuken, en ook de keukenapparatuur zal op volle toeren draaien. Het is dus belangrijk dat de apparatuur en materialen in de keuken van hoge kwaliteit zijn. Let wel dat er aan hoge kwaliteit en extra opties ook hoge kosten verbonden zijn.

Klaar om zelf je keuken te ontwerpen? 

Na het lezen van deze 5 tips weet je goed wat de mogelijkheden zijn qua keukenvormen, en welke keukenindeling en kwaliteit past bij jou en jouw lifestyle. Heb jij jouw ideale keukenindeling al voor ogen, en ben je nieuwsgierig over hoe dit in de praktijk er uit komt te zien? Met onze keukenplanner maak je supersnel, gemakkelijk, en gratis een 3D-ontwerp. Wacht niet langer op jouw droomkeuken en ga met onze keukenplanner aan de slag!

Picture of Keukencoach Jessica Renders

Keukencoach Jessica Renders

Ik ben Jessica. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben. Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken. Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel Laten we snel een keer kennis maken. Jessica Renders