arrow

klanten waarderen ons met een 9.6 uit 237 beoordelingen!

Vraag een adviesgesprek aan »
image1-17-3
Afzuigkap • 17 min leestijd

Afzuiging in de keuken: wat is er allemaal mogelijk?

Keukencoach André Steenvoorden - gepubliceerd op 13 augustus 2019

Een aantal jaar geleden zou artikel ‘Het kiezen van een afzuigkap’ hebben geheten. Maar door de ontwikkelingen op het gebied van afzuiging zijn er nu ook andere manieren om dampen en keukenluchtjes uit de keuken te verwijderen. Het lijkt me daarom zinnig om uitleg te geven over de verschillende manieren van zuiging in de keuken en de trends hierin.

image1-17-3Foto: Elica Bo Island kookeiland afzuiging

 

Keukentrends in afzuiging

In nieuwbouwwoningen is de keuken steeds vaker onderdeel van de algemene woon- en leefruimte. Ook in bestaande woningen worden muren uitgebroken om een zo groot mogelijke ruimte voor de open keuken te realiseren. Doordat de keuken zo één wordt met de woonkamer moet het keukenontwerp goed aansluiten bij de stijl van het interieur. Dit heeft natuurlijk ook impact op de manier van het afzuigen van damp- en kooklucht en de hoeveelheid geluid die daarmee gepaard mag gaan.

Naast het uiterlijk van de ‘afzuigkap’, vraagt bijvoorbeeld een kookeiland midden in de ruimte om een speciale oplossing voor de afzuiging. Het is natuurlijk fantastisch als het uitzicht niet geblokkeerd wordt door een afzuigkap en er geen koof over het plafond loopt voor de afvoerslang.

Ik heb de laatste trends samen met mijn ervaringen als keukencoach op een rijtje gezet. In grote lijnen ontwikkelden de trends zich van puur functioneel naar fraai ogende designkappen om vervolgens te verschuiven naar onderbouw- of inbouwunits onder kasten of in het plafond. De afzuig-mogelijkheden die op dit moment het populairst zijn, zijn de vrijwel onzichtbare oplossingen in de vorm van losse downdraft systemen en de kookplaat met geïntegreerde afzuiging populair.

image2-19-2Foto: Elica wandafzuigkap L'essenza & Joy - Elica eilandshouwkap Serendipity Island & Ye

Design afzuigkappen

Vroeger was een afzuigkap puur iets functioneels, maar tegenwoordig speelt het uiterlijk van een afzuigkap een steeds grotere rol. Zo kiezen sommigen ervoor om een prachtige designafzuigkap juist in het zicht te hangen. Deze functioneert dan ook als praktische lichtbron bijvoorbeeld. Er is volop keuze uit mooie wand-schouwkappen en eiland-schouwkappen. Soms zijn deze afwerkt met glas, waardoor ze transparant zijn en dus minder groot lijken.

image3-21-1Foto: Pelgrim plafondunit afzuigkap ISW1000RVS

Plafondunits en inbouwunits

Kookeilanden geven de keuken een moderne uitstraling en nodigen uit om de kok gezelschap te houden. Met een traditionele afzuigkap wordt het doorzicht geblokkeerd, en kun je er bovendien lelijk je hoofd aan stoten.

Wanneer je met gas of elektrisch kookt kun je kiezen voor een afzuigkap in het plafond of een afzuigkap die in het eiland ingebouwd is. Beide kunnen op zo’n manier worden verwerkt dat je ze bijna niet meer zichtbaar zijn. Bij de nieuwste inductiekookplaten werken de bijpassende afzuigunits automatisch samen zodat je zelf niet de  ventilator hoeft bij te stellen.

image4-23Foto: Plafondunits Siemens iQ700 - LR29CQS25

De iQ700 Siemens plafondunit (LR29CQS25) kun je zelfs bedienen via de smartphone Home Connect App en spraakassistent.

De inzet van een plafondunits of inbouwunit vereist een serieuze aanpak van alle voorbereidingen die getroffen moeten worden. Zo heb je te maken met de hoogte van het werkblad, de sterkte van de draagconstructie en de mogelijkheden om de afvoer netjes te kunnen verwerken. Dit zijn geen taken voor de monteur om te regelen tijdens de plaatsing van de keuken. Eventueel kan ik een timmerman en/of stukadoor aanbevelen.

image5-25Foto: Downdraft afzuiging Elica Adagio

Downdraft afzuiging

Naast de trend van mooie opvallende designerafzuigkappen, zet ook de trend voor totaal onopvallende afzuigsystemen door. Zo zijn er de downdraft systemen die tijdens het koken verticaal uit het keukenblad opstijgen en daar na het koken weer in het keukenblad verdwijnen. Deze luxe systemen zijn vooral voor in een kookeiland bedacht. 

Handig om te weten:

  • Deze downdraft systemen kunnen ook met een gasfornuis worden geïnstalleerd.
  • Er is een dieper keukenblad nodig om zo’n downdraf systeem te kunnen installeren.
  • Wanneer de afzuiger omhoog staat fungeert deze ook meteen als spatscherm.


image6-27

Foto: Elica NikolaTesla inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

Geïntegreerde kookplaat afzuiging

De nieuwste trend is de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. Bij sommige modellen wordt de ventilator kracht van de afzuiging automatisch gereguleerd.

  • Een goede kookplaat met geïntegreerde afzuiging voorkomt de verspreiding van wasem, geurtjes en vetspetters direct waar ze ontstaan, bij het kookveld. Fabrikant Bora (met modellen Basic, Classic en Professional) noemt dit principe dan ook kookveldafzuiging. Het merk Elica,  waar ik graag mee werk, spreekt van een ‘hood in hob’.
  • Een systeem met kookveldafzuiging is een stuk compacter dan externe apparaten. Bekijk van te voren hoe het vetfilter kan worden uitgenomen en gereinigd.
  • Net als bij een los downdraft systeem dient de luchtafvoer van een geïntegreerde afzuigsysteem onder het werkblad te worden verwerkt. Let erop dat dit ten koste kan gaan van de kastruimte.

image7-29Foto: Bora Classic inductiekookplaat met afzuiging

Recirculatie van de afzuiging

Voor omstandigheden waar een afvoer van de lucht naar buiten niet realiseerbaar is, zijn er in alle varianten modellen leverbaar met een recirculatie-mogelijkheid voor filtering van vet en geuren. De filtering werkt d.m.v. koolstoffilters die 1 tot 2 keer per jaar vernieuwd moeten worden. Soms kunnen ze gereinigd worden zoals bij het monoblock systeem. Bij het plasmafilter systeem wordt vuil en vet elektrisch verbrand waardoor je het filter tot wel 15 jaar kunt gebruiken.

In een appartementencomplex is het (meestal) niet zomaar toegestaan een gat in de muur te maken voor ventilatie. Ook is het verboden een gemotoriseerde afzuiging aan te sluiten op het ventilatiesysteem. Recirculatie is dan een oplossing.

Nieuwe ontwikkelingen brengen ook nieuwe ook nieuwe ervaringen met zich mee… Onlangs kregen we een reactie van een klant die gebruik maakte van de recirculatie functie bij een kookplaat met ingebouwde afzuiging. De klant kreeg tijdens het koken koude voeten door de gefilterde lucht die werd teruggeblazen via de plint onder de kookplaat. Dat hebben we slim kunnen oplossen door de lucht-uitstroom te verplaatsen naar een positie waar je tijdens het werk in de keuken niet zo vaak voor staat. Meteen een advies voor de monteurs bij volgende projecten!

Minder afzuiging bij koken op inductie

Koken met inductie of gaspitten maakt een gigantisch verschil voor de benodigde capaciteit van de afzuiginstallatie. Bij inductie heb je alleen te maken met de dampen die uit de pan komen. Deze vormen een fractie van de eventuele rookgassen die bij koken op gas vrij kunnen komen. Ook komen bij koken op gas CO2 en een enorme hoeveelheid waterdamp vrij. Die dampen wil je liefst zo snel mogelijk naar buiten kunnen geleiden. Recirculatie is daarom bij koken op gas niet aan te raden.

Capaciteit en geluid van de afzuiging

In een afzuigsysteem zuigen ventilatoren de kooklucht aan en duwen deze naar buiten of door het recirculatiesysteem. Hoe hoger de capaciteit, des te sterker de ventilatoren. Ventilatoren kunnen flink lawaai maken, heel irritant, vooral in een open keuken! Een goed ontworpen afzuiging combineert hoge capaciteit met minimale geluidsoverlast.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel wat mogelijkheden en keuze te maken wanneer je een passend afzuigsysteem voor je keuken wilt kopen. Onze keukencoaches helpen je graag bij het maken van de juiste beslissing. Vraag nu vrijblijvend een advies gesprek aan!

Picture of Keukencoach André Steenvoorden

Keukencoach André Steenvoorden

Ik ben André. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben. Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Capelle aan den IJssel waar ik met je kan afspreken. Het adres van de winkel is: Lylantse Baan 6, 2908 LG Capelle aan den IJssel Laten we snel een keer kennis maken. André Steenvoorden