arrow

klanten waarderen ons met een 9.6 uit 237 beoordelingen!

Vraag een adviesgesprek aan »
image1-17-1
Apparatuur, Keukenindeling • 8 min leestijd

Welke hulp heb je nodig bij je nieuwe keuken?

Keukencoach Hayo Smit - gepubliceerd op 30 juli 2019

Als de indeling van je nieuwe keuken heel anders is dan de vorige zijn er behoorlijk wat voorbereidingen nodig. Nadat je de keuken gekocht hebt, kun je afspraken gaan maken met o.a. de loodgieter, elektricien en stukadoor.

image1-17-1Foto: Keuken montage leidingwerk van water en elektriciteit

Plannen maken voor de nieuwe keuken

Het keukenontwerp en het nieuwe leidingwerk

De keukencoach stelt een leidingschema samen voor je nieuwe keuken.

Met dit leidingadvies, aangegeven op de keukentekening, kun je een planning maken voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden na het slopen van de oude keuken.

Regel meteen ook duidelijk wie de rommel opruimt.

  • Muren

De metselaar en timmerman kunnen worden ingeschakeld voor aanpassingen aan muren en wanden. Misschien moet er ook een gat in de muur komen voor de afzuigkap. Het werk van de loodgieter en elektricien wordt een stuk makkelijker gemaakt wanneer er bij de werkzaamheden aan de muren rekening  gehouden wordt met de leidingen.

image2-19-1Foto: Groepenkast - Jarmoluk, Pixabay.com

  • Hulp bij het leidingwerk

Een nieuwe keuken heeft bijna altijd extra stopcontacten nodig. Contactdozen voor de nieuwe keukenapparatuur, de verlichting en losse apparaten op het aanrecht zoals het koffiezetapparaat en telefoonopladers. Als je geluk hebt, is het verplaatsten van de stopcontacten genoeg.

Soms is het slim om meteen de groepenkast te vervangen of uit te breiden. Als je overgaat van koken op gas naar inductie is het vaak beter ook op te waarderen naar 3-fasen stroom. Regel voor aansluiting van een nieuwe groepenkast een erkende elektricien.

De aansluitingen voor water en afvoer en ook de eventuele verplaatsing van de verwarming en het weghalen van de gasleiding kunnen allemaal door de loodgieter worden geregeld. Vraag vooraf of de leidingen, waar nodig, in de muren weggewerkt kunnen worden.

image3-21Foto: Tegels plaatsen in nieuwe keuken - Stux, Pixabay.com

  • Afbouw

Na de aanleg van het leidingwerk, kan de stukadoor zijn werk doen. Het werken met kalk geeft veel troep. Maak vooraf afspraken met de stukadoor over het vuil.

Pas nadat het stucwerk goed droog is, kan de schilder beginnen met een ronde voorstrijk gevolgd door het verven zelf. Regel dat de schilder, na plaatsing van de keuken, nog even langs komt om kleine stootplekken en krasjes te fiksen.

Meestal wordt het tegelwerk pas gedaan nadat de keuken is geplaatst omdat je dan mooi kunt aansluiten op het werkblad en de kastjes.

Vaak kit de keukenmonteur meteen de naadjes na het plaatsen van de keuken. Als je tegels gebruikt gaat dat niet. Je kunt het dan de schilder vragen die toch nog even langskomt.

Het zelf doen of laten doen?

In een appartementencomplex mag je niet zomaar eigen vaklui inschakelen. Voor aanpassingen aan de verwarming bijvoorbeeld zal meestal de vaste loodgieter van het appartementengebouw moeten worden ingezet. Stem dit af met de VvE beheerder.

Er komt heel wat vakmanschap kijken bij alle voorbereidingen van een nieuwe keuken installeren. Als je een aannemer kunt vinden die dit allemaal vanuit één bedrijf kan is dat hartstikke makkelijk.

De keukencoach kan het installeren van een nieuwe keuken ook voor jou organiseren. Je blijft natuurlijk nauw betrokken, maar kunt er vanuit gaan dat ervaren vakmensen ingezet worden die weten hoe belangrijk jouw nieuwe keuken is. Wel zo gemakkelijk en precies zoals jij het wilt. Wacht niet langer met het realiseren van jouw droomkeuken en vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze keukenadviseurs.

Picture of Keukencoach Hayo Smit

Keukencoach Hayo Smit

Ik ben Hayo. Met mijn ruime ervaring in de keukenbranche ben ik in staat om je van A tot Z te begeleiden. Dat begint al bij het eerste contact en dat eindigt in principe nooit. Ik blijf steeds je vaste aanspreekpunt, ook nadat we de keuken geleverd hebben. Keukencoach.com heeft afspraken gemaakt met een aantal I-KOOK winkels waaronder de winkel in Veendam waar ik met je kan afspreken. Het adres van de winkel is: Transportweg 10, 9645 KX Veendam Laten we snel een keer kennis maken. Hayo Smit